Memòria de projectes brossians

Aquí teniu un recull dels power points, documents i materials educatius que diverses escoles que han treballat Joan Brossa a l’aula, entre el 1987 i el 2007, ens han fet arribar. És un recull de propostes adreçat a tots els nivells educatius.

Segur que trobareu propostes d’interès que us poden ajudar a preparar les vostres sessions!

 • Escola Roureda, Sabadell. Nivell: cicle mitjà de primària. Professores: Amèlia Herrero, Olga Egea, Conchi Duran i Carmen Díaz. 2007.

//

2 pensaments sobre “Memòria de projectes brossians

 1. Cristina Lluch Serra diu:

  L’any 2001, l’escola bressol “La llar d’infants”, del districte d’Horta – Guinardó de Barcelona, va realitzar, amb infants de dos i tres anys i sota la supervisió de tres mestres, una activitat escolar sobre Joan Brossa.
  D’entrada, trobo que començar a treballar la poesia des de l’etapa d’Infantil és molt positiu. La poesia sol ser un gènere literari complicat d’entendre, i és per això que, si comencem a treballar-la d’ençà que som ben petits potser quan siguem grans i se’ns demani que la treballem a través de diverses activitats estiguem més receptius vers ella.
  És encertat que, en primer lloc, introdueixin als infants dins l’univers brossià i els expliquin qui era i què va fer el poeta. Perquè més endavant, quan el sentin nomenar puguin dir el que saben sobre ell, com per exemple que era un poeta, etc.
  També trobo que perquè pugui ser una activitat enriquidora pels nens i de la que puguin aprendre s’hi dediqui deu sessions. Això permet poder treballar el tema en profunditat i que en acabar els nens puguin tenir una idea general de la poesia i figura de Brossa.
  Una bona manera de treballar els poemes amb infants és com aquí ho han fet, no recitant-los, ja que els nens petits no tenen la capacitat per fer-ho, sinó de cada frase fer-ne un dibuix o bé representar-la. O, en general, fer dibuixos significatius dels poemes que treballen.
  Els infants també han treballat amb objectes com macarrons, agulles d’estendre roba, pinyes i flors seques, que són objectes quotidians com els que Brossa utilitzava per crear alguns dels seus poemes visuals.
  Per tal de cridar l’atenció dels nens i fer que la poesia els agradi encara més les mestres han aprofitat la part màgica de Brossa per fer jocs de màgia. Per enllaçar poesia i màgia.
  Un aspecte negatiu que trobo dins d’aquesta activitat escolar és que a banda de Brossa també han treballat altres poetes com Joan Salvat-Papasseit o Miquel Desclot, i penso que amb nens tan petits potser és millor centrar-se en un poeta i no en més d’un, cosa que podria confondre’ls. Sol pel fet de no aportar-los massa informació, no perquè els altres poetes no sigui igual d’importants.
  Finalment, pel que fa a la memòria d’aquesta activitat escolar, trobo que s’han desenvolupat activitats molt interessants i divertides però que podrien estar explicades de manera més detallada i per tant més entenedora pel públic que la llegeix.

  Cristina Lluch Serra
  Llengua catalana per a l’ensenyament – D1
  Doble Titulació en Mestre d’Educació Infantil i Primària
  Universitat de Barcelona

 2. Servei Educatiu diu:

  Bona tarda Cristina.

  Moltes gràcies per la teva aportació. Ens alegrem que treballeu Brossa a l’escola atès que és una figura molt transversal i accessible a totes les edats.

  Des del nostre Servei Educatiu volem convertir aquest bloc en un altaveu de projectes per tal de donar a conèixer totes les experiències brossianes que s’estan duent a terme en el nostre país. Per tant, si torneu a fer alguna cosa a l’escola, us agrairíem que ens enviéssiu fotografies i una petita crònica de l’experiència per tal de poder-la compartir aquí. El correu de contacte és: jbarnes@fundaciojoanbrossa.cat

  Atentament

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s