Bibliografia: Batxillerat

Si voleu llegir i comentar poesia amb els vostres alumnes, aquestes són les propostes més recomanades.

  • Poesia Rasa (2 volums). Barcelona, Edicions 62 (Poesia/Sèrie gran 3 i 5), 1990 i 1991.

Reedició en dos volums del recull Poesia Rasa de 1970 excloent-ne els tres primers llibres, que van ser reeditats en format petit. Va ser el llibre que va donar a conèixer Joan Brossa i té una importància històrica. Conté llibres molt significatius en l’obra de Brossa com Em va fer Joan Brossa o El pedestal són les sabates.

  • Viatge per la sextina (1976-1986). Barcelona, Editorial Quaderns crema (Poesia dels Quaderns crema, 24)  1987.

Recull dels quatre llibres de sextines escrits per Brossa entre el 1976 i 1986, dos dels quals havien estat publicats anteriorment a Llibres del Mall i Edicions 62. Un bon panorama d’aquesta forma mètrica, amb sextines lúdiques, polítiques, d’homenatge, etc.

  •  Calç i rajoles. Barcelona, Edicions 62 (El Cangur Plus 279), 1999.

Obra de teatre en homenatge a Ignasi Iglésias, reeditada amb un estudi introductori i propostes didàctiques de Glòria Bordons.

  •  Teatre. L’Alfàs del Pi, Edicions Pedra de Toc, 1996.

Recull de tres obres teatrals, escrites entre el 1959 i 1965, reeditades a partir dels volums de Poesia escènica. 

  •  Poesia escènica I: Al voltant de Dau al Set. Tarragona, Arola Editors (col. Textos a part, 96), 2012.

Primer volum de la reedició de la poesia escènica. En aquest volum es recull el teatre escrit per Brossa durant el període més important de la revista Dau al Set (de 1947 a 1950). Es tracta de peces molt curtes, generalment d’un sol acte, en què predomina l’absurd i el joc amb el llenguatge.

  •  Poesia escènica II: Strip-tease i teatre irregular (1966-1967). Tarragona, Arola Editors / Edicions URV (col. Textos a part, 100), 2012.

Segon volum de la reedició de la poesia escènica. Recull de cinquanta-sis peces curtes, la majoria de les quals pertanyen a un gènere inusual en el teatre culte. A partir d’un gènere vulgar, el poeta aprofità la convenció del despullament per mostrar que les coses no són el que semblen.

  •  Poesia escènica III: Mirades sobre l’amor i la vida (1956-1962) . Tarragona, Arola Editors / Edicions URV (col. Textos a part, 101), 2012.

Tercer volum de la reedició de l’obra d’aquest gènere. Aplega quatre obres de l’anomenat teatre “literari” de Joan Brossa, quatre exemples de l’etapa de maduresa que permeten apropar-nos a la seva idea de l’amor i la vida.

  •  Vivàrium. Barcelona, Edicions 62 (Cara i creu 17), 1971.

Conjunt de textos esparsos, en general proses, alguns inèdits i els altres, publicats en revistes, catàlegs, presentacions, etc. anteriorment. Entre d’altres, conté poemes i altres textos de la revista Dau al Set.

  •  Anafil. Barcelona, Edicions 62 (l’Alzina, 16), 1987.

Recull d’escrits circumstancials (poemes polítics, presentacions a exposicions d’artistes, reflexions sobre l’art i la literatura, discursos, etc.) redactats o publicats entre 1971 i 1986, continuació del material recopilat a Vivàrium. De gran interès per conèixer la poètica de Brossa.

  •  Alfabet desbaratat. Barcelona, Empúries (Narrativa, 75), 1998.

Conjunt de proses inèdites escrites entre 1948 i 1979. Algunes pertanyen a l’època de Dau al Set, com el guió cinematogràfic Gart. Tríptic carnavalesc de 1966 és un text per a una cantata de J.M.Mestres Quadreny i Prosa egipciana de 1979 és una mena d’esbós biogràfic.

//

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s