Records de Brossa

Ara que ja hem arribat al final de l’exposició, ja puc parlar de les persones que hi han passat, de les converses que han omplert les sales, dels sentiments i idees que han despertat les visites guiades i els tallers, etc. i de les descobertes que ha generat l’obra del poeta. I és que parlar de Brossa sempre és inquietant i sacseja els pensaments.

A l’exposició “Joan Brossa. Escolteu aquest silenci” ha vingut gent de tot tipus: persones amants de l’obra de Brossa –fins i tot algunes n’eren amigues!-, gent que el coneixia una mica a partir dels poemes urbans i de la poesia visual, d’altres a qui tan sols els sonava el nom, i alguns que no n’havien sentit a parlar mai, com ara algun turista despistat que de tant en tant queia per allà.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Tots ells, després de veure les seves obres, n’han tret alguna cosa. Brossa no deixa indiferent a ningú, i aconsegueix arribar a tothom perquè o bé utilitza objectes i símbols de valor quasi universal, o són els seus poemes escrits els que reflecteixen aquestes idees, reflexions i preguntes que la humanitat, sigui d’on sigui, ha tingut i encara té.

Explorant el Brossa cartellista.

Explorant el Brossa cartellista.

A partir d’aquesta mostra, els que el coneixien tornaven a recordar la seva gran personalitat senzilla i humil però que no passava desapercebuda, i explicaven als seus acompanyants petites anècdotes. Els que no el coneixien tant, s’adonaven de la immensitat de l’artista i de tots els formats que treballava: poesia visual, cartells, poemes objecte, instal·lacions i sobretot els poemes escrits. I els que no sabien qui era s’adonaven que aquest personatge era un avançat en el seu temps ja que reivindicava temes socials que actualment són de plena vigència.

Tots han entès que Brossa era POETA, i que aquest era el seu ofici. Que tenia clars uns ideals de llibertat i compromís en els quals creia i sempre ben arrelat dins el territori i la societat catalana.

Amb totes les seves obres Joan Brossa ens volia fer reflexionar, pensar, qüestionar-nos la realitat tal i com ens la fan entendre i fer-nos veure que el nostre pensament i la nostra voluntat són el nostre vehicle i l’hem de cultivar i saber fer créixer. I per això cal llegir, llegir molt!

Poesia i filosofia, reflexió i agitació, llibertat d’expressió i imaginació, paraules, teatre, ideals i màgia. Tot això, i molt més, és Joan Brossa.

 Cèlia Nolla

Educadora de la Fundació Joan Brossa

//

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s