El Liceu Francès explora l’obra de Brossa

Durant el mes de febrer tres grups de 4t d’ESO de l’Escola Liceu Francès de Barcelona van visitar l’exposició “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci” acompanyats de la Júlia Ferrer, una professora molt brossiana que ens va ajudar a conceptualitzar les propostes educatives de la mostra.

Les nostres educadores van realitzar una visita-taller amb els diferents grups. De fet, la Laia fa un parell de setmanes ens va explicar com havia anat aquesta experiència. Ara donem la paraula als alumnes.

QUÈ VAM APRENDRE?

El dia 19 de febrer, amb la classe, vam visitar l’exposició “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci” a la Fundació Joan Brossa, que es situa al teatre La Seca Espai Brossa, l’antiga fàbrica de moneda de la Corona d’Aragó. Joan Brossa era un poeta i dramaturg del segle XX  per al qual no existien fronteres entre els gèneres. Deia que “tots eren un costat de la mateixa piràmide”.

A l’exposició hem vist alguns exemples dels diferents tipus d’obra que feia: poemes escrits, poemes visuals, poemes objecte, instal·lacions i cartells. El que ens ha agradat més de l’obra de Brossa és el seu sentit de l’humor i veure la seva opinió reflectida en l’art que produïa.

Els alumnes reflexionen entorn a la instal·lació

Els alumnes reflexionen entorn a la instal·lació “Despullament”.

Hem trobat, per exemple, que la instal·lació “Despullament”, un balancí buit amb les fulles mortes a terra, estava molt ben pensada: transmetia una simbologia estranya, la de la mort, la solitud, etc. També hem apreciat el “Poema visual” que representava una balança amb les lletres de l’alfabet. Del costat més lleuger hi havia les vint-i-una consonants i de l’altre, les cinc vocals. Aquest poema ens va sorprendre perquè ens va fer valorar el gran paper de les vocals a la nostra llengua.

“Poema visual”, 1988.

No s’ha d’oblidar que Brossa, a part de ser un gran artista, també era un apassionat de la màgia. En el fons, percebem que les seves obres sempre contenen un toc de màgia, com si cada una fos un enigma que el públic ha de desxifrar. Un altre aspecte a destacar de l’obra de Brossa és que donava molta importància a l’alfabet, sobretot a la lletra A, per ser la primera i la que dóna accés al llenguatge.

Joan Brossa a l'estudi de Balmes l'any 1974. Fotògraf: Pau Barceló / Joan Brossa amb un barret de copa l'any 1977. Fotògraf: Antoni Bernad.

Joan Brossa a l’estudi de Balmes l’any 1974. Fotògraf: Pau Barceló.            Joan Brossa amb un barret de copa l’any 1977. Fotògraf: Antoni Bernad.

Personalment, vam valorar molt l’exposició perquè ens va fer reflexionar sobre moltes coses de la vida diària que mai no ens havíem qüestionat. A més, ens va agradar molt l’estil de l’autor per la barreja de senzillesa i complexitat de les seves creacions artístiques.

Clea i Clara  (4t ESO-7)

Alumnes del Liceu Francès

COM VAM TREBALLAR?

El dia 19 de febrer vam fer una sortida a la Fundació Joan Brossa, a Barcelona. En aquesta exposició hi podíem trobar moltes obres d’aquest artista. La Cèlia, la nostra educadora, ens va ajudar a interpretar cadascuna de les obres. Després vam fer dues activitats.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En la primera, ens van donar un full amb una sèrie de preguntes sobre una obra que nosaltres mateixos havíem de triar. Calia, especialment, explicar la interpretació que nosaltres li donàvem,  ja que cada persona podia tenir la seva.

En la segona activitat, ens van donar la possibilitat de crear una obra visual a l’estil de Brossa, d’aquestes que, a primera vista, potser no els trobes el significat, però que si t’hi pares a pensar, en poden tenir molt.

Els diferents grups de la classe van tractar diferents temes com ara l’homosexualitat, la llibertat, la igualtat entre l’home i la dona i molts altres temes d’actualitat. Algunes de les obres realitzades han estat penjades al bloc educatiu de la Fundació i al Facebook, d’aquesta manera les podem compartir amb tota la gent que visiti aquest web.

Aquestes activitats em van semblar molt interessants i trobo que ens van fer treballar d’una manera divertida i creativa. Va ser una sortida molt interessant i vam aprendre moltes coses sobre l’art d’en Joan Brossa i sobre la seva vida.

 Blanca (4t ESO-7)

Alumna del Liceu Francès

Després d’aquesta experiència,  els alumnes van muntar una petita exposició a la biblioteca que recollia poemes de Brossa acompanyats dels poemes visuals creats pels alumnes.

Mostra de l'exposició realitzada a la biblioteca de l'escola.

Mostra de l’exposició realitzada a la biblioteca de l’escola.

//

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s