Uns escarabats ben virtuosos!

Els alumnes de tercer i quart de primària de l’Escola Teresa Claramunt de Sabadell van visitar l’exposició “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci” els dies 19 i 20 de març.

A banda de conèixer qui fou Joan Brossa i quina era la seva professió, van descobrir l’obra del poeta mitjançant unes ruletes amb diferents endevinalles que estaven relacionades amb els poemes de la mostra. La Laia Serrano, durant la realització de les seves pràctiques a la Fundació, va fer-nos aquesta proposta i es va encarregar de dissenyar tres ruletes: una per cada àmbit temàtic de l’exposició. Aquest recurs va resultar fantàstic. Tots els alumnes volien fer girar la ruleta i ser els primers a trobar els poemes. Si bé és cert que si tocaven sempre poemes escrits podia resultar una mica feixuc, en general la dinàmica plantejada va funcionar prou bé.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Després d’aquesta descoberta, els alumnes havien d’assumir un repte molt important dividits en petits grups de treball: els escarabats de la instal·lació “El Planeta de la virtut” (1994) tenien diferents problemes i els alumnes havien de buscar-hi una solució, escriure un breu relat i compartir-lo amb la resta de companys. La seva mestra, la Dolors Moles, ens ha fet arribar tots els relats creats. Aquí en teniu alguns.

1. Els escarabats que perden la clau – Marc, Jordina, Pau, Maria i Victòria

Hi havia una vegada uns escarabats que estaven treballant. En tornar cap a casa se’ls va caure la clau en el cau d’un conill. Quan estaven a la porta de casa, es van adonar que no tenien la clau i es van posar a buscar-la. Finalment, van trobar la clau en el cau d’un conill, li van canviar per una pastanaga i van poder entrar a casa.

2. Un barret gran per a tots els escarabats! – Anna, Lua, Bru i Berta

Els escarabats han anat a comprar-se un barret de copa però a la botiga els han dit que no hi havia tants barrets per a tothom. Els escarabats, incansables, continuen la recerca dels barrets, tot i que a totes les botigues els diuen el mateix: “No hi ha tants barrets per a tothom”. Els escarabats, disposats a tenir cadascú un barret, ho consulten amb l’escarabat savi, que tot seguit digué: “Si voleu tenir un barret cadascú, repartiu-vos en uns quants grups i que cadascun dels grups agafi la punta del barret”. I així ho varen fer. Entraren en una botiga i demanaren un barret per a tothom.

3. La independència dels escarabats – Jarno, Joan, Òscar, Roger i Biel

Cinc escarabats perduts que es diuen Roger, Joan, Jarno, Òscar i Biel han sortit a manifestar-se contra l’ús d’insecticides però no saben on és la manifestació. Llavors es troben al Joan Brossa, que és l’única persona que pot parlar amb ells, i li diuen:

– Ei senyor Joan! On és la manifestació?

– Ja s’ha acabat.

Llavors els escarabats se’n van tornar cap a casa seva.

“El planeta de la virtut” (1994) a l’exposició “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci”.

//

Un pensament sobre “Uns escarabats ben virtuosos!

  1. Jana Torres diu:

    Després d’haver llegit les activitats que van realitzar els alumnes de tercer i quart de Primària de l’Escola Teresa Claramunt de Sabadell, crec que la majoria dels alumnes van aprendre mentre es divertien.

    Segurament els nens a un primer moment no els va cridar molt l’atenció interpretar poemes, ja que la poesia no és un tema que acostuma a agradar molt als nens d’avui en dia. No obstant això, gràcies al joc de les ruletes amb diferents endevinalles de la Laia Serrano, els alumnes van començar a endinsar-se en el món de Joan Brossa, i en conseqüència el de la poesia, sense parar-se a pensar que aquell era un tema que no els hi agradava massa.

    Posteriorment van dur a terme la segona activitat: escriure un breu relat. Els alumnes de tercer i quart de Primària havien de redactar un relat on hi hagués una solució sobre algun dels diferents problemes que tenien els escarabats de la instal·lació “El Planeta de la virtut” (1994). Des del meu punt de vista, aquesta activitat és una bona manera per tal que els nens deixin volar la seva imaginació i creativitat.

    Per tant, crec que la sortida dels alumnes de l’Escola Teresa Claramunt de Sabadell a l’exposició “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci” va resultar molt satisfactòria i útil. Així que enhorabona a la implicació dels alumnes i dels professors, així com de la Laia Serrano.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s