Orientacions didàctiques: Batxillerat

Els procediments a utilitzar a batxillerat no difereixen gaire dels recomanats a secundària. Tot i que el nivell és superior i, per tant, hi ha la possibilitat de treballar amb poemes més complicats, cal no perdre de vista mai la implicació personal. D’altra forma, correríem el perill de convertir la poesia en un contingut més d’aprenentatge, que s’aprèn i després s’oblida, en una cosa ben allunyada de la intenció amb què foren escrits els poemes de Brossa.

Per això, és molt important de no abandonar el diàleg en el procés de comprensió i comentari dels poemes. Cal deixar sempre marge per a la interpretació personal i que l’alumnat pugui expressar la seva opinió sobre el significat del poema. De la mateixa manera, cal propiciar la creació personal i, especialment, la reflexió sobre el procés seguit.

Com a elements diferenciadors de batxillerat destacaríem un treball més específic de llengua a partir dels poemes de Brossa. En aquest sentit, va bé de partir de les obres per proposar un debat organitzat. Per exemple el poema “I-X” de Suite tràmpol o el compte enrera de 1992 és molt adient per debatre sobre el futur de la humanitat o per escriure i expressar l’opinió mitjançant un text, amb la finalitat d’un desenvolupament íntegre de totes les habilitats lingüístiques.

En segon lloc, un treball més desenvolupat del context històric, tant pel que fa a la relació de Brossa amb altres autors catalans anteriors (Verdaguer, Guimerà, Salvat-Papasseit, Carner, etc.) com pel que fa a la relació amb altres autors avantguardistes d’àmbit internacional. Si, des de petits, recomanem d’anar més enllà dels poemes, aquí aquest “més enllà” es pot concretar en un eixamplament dels coneixements històrics necessaris per situar Joan Brossa històricament i literàriament.

I en tercer lloc, un treball dels aspectes formals del gènere poètic, ja que la varietat d’estrofes que practicà Brossa (sonets, odes, sextines, romanços, formes mètriques populars i cultes, etc) i el trencament o joc amb què tot sovint les tractà (vegeu la “Sextina conceptual” o el sonet visual que reprodueix l’esquema numèric d’aquesta estrofa), permet una introducció d’aquests aspectes des d’un punt de vista diferent i més lúdic.

Per acabar, cal destacar el rol que estan prenent les noves tecnologies a la nostra societat. És per això que no hem d’obviar-les de cara a incorporar nous processos d’aprenentatge a l’aula. En aquest sentit, la filosofia creadora de Joan Brossa es presta molt a innovar i a generar poesia des de nous codis.

//

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s