Bibliografia sobre Joan Brossa

Aquí teniu una selecció bibliogràfica de les publicacions més rellevants que s’han realitzat fins al moment sobre la vida i l’obra de Joan Brossa.

  • J. Coca, Joan Brossa, oblidar i caminar. Barcelona, Editorial La Magrana, 1992.

Reedició ampliada del primer llibre dedicat a Joan Brossa. Es tracta d’una llarga entrevista del 1973, on es ressegueix tota la trajectòria literària del poeta fins al moment i s’hi incorporen alguns poemes inèdits, i de dues altres entrevistes realitzades el 1982 i el 1992.

  • G. Bordons, Introducció a la poesia de Joan Brossa. Barcelona, Edicions 62 (Llibres a l’abast, 235), 1988.

Primer estudi global sobre l’obra de Joan Brossa. Es tracta del resum de la tesi doctoral presentada per la mateixa autora el juliol de 1986 a la UAB. S’hi inclou l’itinerari vital i poètic de l’autor, la seva concepció poètica i una descripció de tots els llibres escrits per Brossa des de 1941 fins a 1975.

  • I. Vallès, Joan Brossa: les sabates són més que un pedestal. Barcelona, Editorial Alta Fulla, 1996.

Primera obra que estudia en profunditat les influències i els ressorts creatius de les incursions del poeta en el món de la plàstica. El llibre pretén explicar amb detall el pas de la paraula a la imatge en el món brossià. Al final del llibre s’hi inclou una àmplia selecció gràfica.

  • Ll. Permanyer, Records Brossa x Brossa. Barcelona, Editorial La Campana, 1999.

Llibre aparegut poc després de la mort de Brossa, és el resultat de la transcripció d’una sèrie de converses que el poeta mantingué amb Lluís Permanyer. El volum és un recorregut pels principals episodis de la vida del poeta, així com per les seves fílies i fòbies, per la qual cosa és una mena d’autoretrat.

  • G. Bordons; D. Giralt-Miracle, Itineraris brossians. Barcelona, Editat per Fundació Joan Brossa / Ajuntament de Barcelona, 2006. Reeditat el 2008.

Publicat simultàniament amb versions en espanyol i en anglès. El llibre presenta, explica i localitza l’obra de Brossa que hi ha als carrers i parcs de Barcelona, d’altres indrets de Catalunya i d’arreu del món, tot suggerint diferents itineraris.

  • Div. autors. Joan Brossa o la revolta poètica. Barcelona, Editat per Fundació Joan Brossa / Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya / Fundació Joan Miró, 2001.

Catàleg de l’exposició celebrada a la Fundació Joan Miró l’any 2001 amb textos de nombrosos especialistes, sota la direcció de Manuel Guerrero. Inclou una biografia i bibliografies. N’existeix una versió en espanyol i una altra en anglès. Pot considerar-se una mena d’enciclopèdia Brossa pel nombre d’escrits sobre Brossa d’autors molt diversos.

  • J. London, Contextos de Joan Brossa. L’acció, la imatge i la paraula. Barcelona,  Publicacions de la Universitat de Barcelona,  2010.

Ofereix una mirada des de fora sobre els diferents tipus de poesia de Brossa: teatre, poesia visual i poesia pròpiament dita, i també unes bones reflexions sobre les dificultats en la traducció de Brossa.

  • J.Marrugat. «El saltamartí» de Joan Brossa: Les mil cares del poeta. Tarragona, Arola Editors, 2009.

Visió de tot Brossa a partir d’una obra, El saltamartí, que es troba tant en poesia com en teatre i en poemes corporis.

//

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s