Lletres màgiques

“Lletres màgiques” és una proposta de Míriam Turró adreçada a alumnes de cicle inicial de primària. Els nens descobriran l’obra de Joan Brossa a partir de la màgia i de la sorpresa i jugaran amb les lletres i les paraules des d’un punt de vista lúdic però també crític envers allò que els envolta.

La proposta parteix d’una situació inicial de la qual es deriven quatre tallers que permetran explorar la força de les lletres, descobrir l’univers creatiu del poeta, crear poemes visuals i objectuals i compartir experiències i idees amb la resta de companys.

>> DESCARREGUEU-VOS LA UNITAT DIDÀCTICA <<

>> DESCARREGUEU-VOS EL POWER POINT DE SUPORT <<

//

5 pensaments sobre “Lletres màgiques

 1. Sonia Blanco Rubio diu:

  He decidit escollir aquesta proposta didàctica de Joan Brossa que es per alumnes de Cicle Inicial de Primària, que es titula Experimentem amb Joan Brossa i es du a terme en sis sessions.
  M’ha semblat una proposta didàctica prou interessant per treballar Brossa amb els alumnes de cicle inicial de primària perquè ajuda a treballar les lletres que es un dels continguts que es treballen a l’escola en aquestes edats. Com podem veure a la guia de la unitat didàctica, totes les activitats que es fan son molt dinàmiques i promouen la participació e interacció entre els alumnes. Per exemple, el tercer taller es realitza en petit grup de tres alumnes per elaborar el material pertinent. Aquest es un dels aspectes que s’ha de tenir en compte quan es preparen activitats amb els alumnes, han de ser activitats dinàmiques, que desperten l’interès dels infants i que pugin manipular, experimentar i crear.
  Un altre fet que em sembla molt interessants de les unitats didàctiques que es presenten en aquesta pàgina es el fet que l’última part de la proposta sigui una valoració conjunta de totes les sessions realitzades. Aquesta part serveix per raonar del que han après, de si els ha agradat, si els hagués agradat realitzar una activitat diferent, etc.
  La manera com estan estructurades les diferents sessions que realitzen els infants m’ha semblat adient perquè es van endinsant en el món de Brossa de mica en mica. Tot i que em sembla, des del meu punt de vista, que abans de treballar qualsevol proposta didàctica amb una altra entitat, ja sigui de Joan Brossa o d’un altre autor s’ha de treballar prèviament amb els infants a l’aula per aconseguir que l’aprenentatge que obtinguin sigui més enriquidor pels alumnes.

 2. Maria Diéguez diu:

  La unitat didàctica que he escollit està destinada a nens de primer cicle de primària. Aquesta unitat consta de 4 tallers que són: “La força de les lletres”, “La introducció al món de Brossa”, “A l’estil de Brossa: projecte final” i “Valorem el treball que hem fet”. És una unitat basada en el treball col•laboratiu i enriquidor pels alumnes.
  Crec que és una proposta didàctica adequada pel perfil dels alumnes de primer cicle de primària, ja que s’adapta a la seva edat. Es treballen les lletres que són continguts pertinents a aquesta etapa educativa i és una activitat molt dinàmica i canviant.
  M’han semblat molt interessants diferents trets de l’activitat. Primer de tot, m’ha agradat el fet que es construeixin els significats progressivament, que comencin parlant de temes més complexos per aprofundir en altres temes més delicats i, no es doni per suposat que ja han introduït la figura de Brossa als nens. També m’ha agradat que és tractin gran quantitat de competències i que el professor faci de guia i orientador durant tota l’activitat, ajudant a construir significats i a atribuir sentit al que estan fent. En tercer lloc, el fet que hi hagi autoavaluació em sembla un aspecte clau de l’activitat, ja que així poden retrocedir en el temps i adonar-se’n dels errors i de com ha estat l’activitat en general, fent una autocrítica constructiva.
  Per últim, m’agradaria afegir un únic aspecte que he trobat inadequat a la proposta. Crec que el títol no encaixa amb la unitat didàctica. Penso que tant aquesta com les altres propostes haurien de tenir títols més atraients i originals.

 3. Laura Sitjà Romero diu:

  La proposta didàctica que he escollit s’anomena Experimentem amb Joan Brossa i està dirigida a alumnes d’entre sis i set anys (Cicle inicial de Primària), ja que l’activitat parteix d’allò que ells estan aprenent a les aules: les lletres.
  La metodologia de l’activitat està basada en una seqüència didàctica que pretén adaptar-se als diferents nivells i situacions. Es parteix d’una activitat inicial que porta directament a quatre tallers: La força de les lletres, Introducció al món de Brossa, A l’estil de Brossa -Projecte final- i Valorem el treball que hem fet.
  Al llarg dels quatre tallers, tant els docents com els monitors guiaran a l’alumnat per poder realitzar correctament el que es proposa, però també, de manera progressiva, aniran retirant les ajudes perquè els nens i nenes actuïn de manera més autònoma. Penso que aquesta autonomia és molt important perquè els alumnes vegin que poden utilitzar i reconèixer les lletres fora del context escolar i que a partir d’aquestes són capaços d’aprendre de manera lúdica.
  A més a més, els alumnes coneixen tot jugant una part de la visió de Brossa, per tant, també s’està reforçant el seu àmbit cultural. El fet que treballin a partir de tallers i activitats els crida molt l’atenció i, d’aquesta manera, es motiven i cooperen els uns amb els altres. Trobo que és molt positiu, ja que ajudant-se entre ells poden aprendre molt més i millor que si ho fan tot sols davant d’una fitxa.
  No queda ben clar com es portarà a terme el darrer taller: Valorem el treball que hem fet, i jo com a suggeriment l’enfocaria com un moment de posada en comú, en el que es poden fer tantes rotllanes d’alumnes de diferents grups de treball com educadors hi hagi, de manera que cada mestre o monitor supervisi i dirigeixi els torns de paraula d’un cercle de nens. Es formarien espais on els alumnes podrien compartir amb tothom la seva valoració i alhora escoltar la dels demés.
  Com a conclusió, penso que realitzar aquesta activitat amb nens d’aquestes edats és totalment adequat i positiu tant pel seu aprenentatge individual com per la millora del treball en grup, i que la posterior posada en comú els pot ser molt útil per autoavaluar-se i crear un ambient de seguretat i col·laboració.

 4. Laia Salat diu:

  Després d’observar la gran quantitat de propostes didàctiques que es poden fer a partir de l’obra de Joan Brossa, he decidit escollir-ne una destinada a alumnes de sis i set anys que s’anomena “Experimentem amb Joan Brossa”. És una proposta molt dinàmica i complerta. A més a més cal destacar que parteix de la realitat que viuen els nens de Cicle inicial a les aules (estan aprenent les lletres). Per tant, consta de quatre tallers relacionats amb aquest àmbit que són “La força de les lletres”, “Introducció al món de Brossa”, “A l’estil de Brossa: Projecte Final” i “Valorem el treball que hem fet”. Considero molt positiu que l’activitat tingui introducció, cos i un tancament ja que així s’assegura un correcte funcionament d’aquesta i un aprofundiment major per part dels alumnes.
  He trobat diferents aspectes interessants a comentar sobre el desenvolupament d’aquesta proposta que m’agradaria comentar. En primer lloc, m’han sorprès molt positivament la gran quantitat de competències que aquesta activitat implica. Hi trobem des de competències comunicatives, lingüístiques i audiovisuals fins a competències socials i ciutadanes. Per tant aprofundeix en diferents àmbits importants en aquestes edats. Per altra banda he de dir que cadascun dels quatre tallers estan molt ben pensats i analitzats per tal d’aconseguir els objectius que es proposen. També trobo gratificant el fet de fer posades en comú tot sovint per veure el transcurs de l’activitat i poder reflexionar sobre el que s’està aprenent tot compartint-ho amb els companys i companyes.
  Finalment, caldria destacar la importància del professor guia i orientador i animar a tots els professors a fer una introducció prèvia de Joan Brossa a les aules per tal de que els alumnes vagin ben preparats a l’activitat i puguin gaudir-ne molt més.
  Amb tota la crítica exposada només puc dir que el balanç de l’activitat en general és molt positiu i que treballa exactament el que toca per aquestes edats.

 5. Tamara Martín diu:

  La proposta didàctica que he escollit, ha estat realitzada per Miriam Turró. L’autora la realitza per a infants d’entre 6 i 7 anys, i per tant, per a cicle inicial. La proposta es titula: Aprendre amb Joan Brossa.

  La proposta està estructurada en sis sessions d’activitats i alhora en quatre blocs. Per facilitar el treball dels mestres que vulguin posar- la en pràctica, s’ha elaborat una guia de la unitat didàctica i un power point per fer-lo servir com suport.

  Penso que la proposta didàctica, està molt ben pautada i amb una finalitat: els infants estan coneixent les lletres i Brossa va utilitzar-les en moltes obres, per tant, és una bona manera d’unir l’art i l’aprenentatge d’una manera lúdica.

  Les activitats estan molt ben explicades amb els materials i els recursos necessaris, com també estan ben definits el marc teòric i els aspectes metodològics. També, es mostren quins són els continguts de forma clara i ben estructurada, separant-los en diferents competències. Però hi ha, des del meu punt de vista i del que fins ara m’han ensenyat, masses objectius establerts per a les activitats. Quan hi ha tants objectius, aquests no poden complir-se ni avaluar-se tots. Per aquest motiu jo reduiria a la meitat els proposats, per poder-ne fer un bon seguiment dels que restin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s