La màgia de Joan Brossa

Dediquem aquesta entrada als alumnes d’Infantil de l’Escola Víctor Oroval de Carcaixent (València), guanyadors de la XXXVI edició del Premi Baldiri Reixac que convoca anualment la Fundació Lluís Carulla.

A continuació, reproduïm les paraules dels mestres així com una mostra del material gràfic que ens han fet arribar arran de la nostra felicitació.

***

Al llarg del curs 2012-2013 l’alumnat d’Educació Infantil del CEIP Víctor Oroval de Carcaixent (València) va treballar el projecte que gira al voltant de la vida i obra de Joan Brossa. La motivació d’aquesta iniciativa va nàixer fruit de l’assistència a l’espectacle “Consonant” (basat en l’obra de Joan Brossa) de la companyia Maduixa Teatre, al teatre el Raval de Gandia.

Aixeta. Lletra Y

Aixeta. Lletra Y

Per tal de motivar l’alumnat, mostràrem imatges i vídeos d’aquest poeta i també poemes objecte i poemes visuals. Aquesta tasca fou en un principi un treball d’investigació per part de les mestres. Des del primer moment els va captivar la seua màgia quan en la primera assemblea conjunta de cicle vàrem visionar tot aquest recull, demanant  la intervenció dels xiquets i xiquetes perquè comentaren el que anaven veient. A partir d’ací va sorgir la pluja d’idees per començar a dissenyar i posar en pràctica tot el que allí decidírem.

Som conscients que els xiquets i les xiquetes tenen una gran capacitat per aprendre nous conceptes, i més encara si són treballats des de la significació i amb un enfocament metodològic que ens permet treballar el llenguatge de manera constructivista i des de la vessant funcional i comunicativa. Per això nosaltres apostem pels projectes de treball, amb una coordinació entre els diferents nivells del cicle per racons i tallers.

Un dels grans objectius que ens marcàrem fou el desenvolupament de l’àmbit d’aprenentatge dels llenguatges: comunicació i representació. Treballàrem el llenguatge oral, l’escrit, el plàstic, el corporal, el musical… Fins i tot tingueren la capacitat de mostrar a les famílies i companys/es tot el que havien aprés. Tot el que es treballa a les aules d’infantil s’ha de fer des de plantejaments basats amb la interacció entre els iguals i els adults, des de l’afecte i les emocions.

La tasca desenvolupada per l’alumnat de 3, 4 i 5 anys va consistir a fer una aproximació a l’obra d’aquest poeta tan polifacètic. A les aules, abans d’anar al teatre, realitzàrem un xicotet dossier per tal conèixer aquest autor. A més a més, per poder arribar millor al nostre alumnat férem ús de les noves tecnologies, entre elles la pissarra digital interactiva, dissenyant el propi professorat un conjunt d’activitats.

Seguint la mateixa dinàmica que Joan Brossa, nosaltres també jugàrem a ser artistes, aleshores confeccionàrem les nostres pròpies obres plàstiques:

 • L’arbre de les lletres

Donàrem a escollir d’entre distints estils d’una mateixa lletra la inicial del nom de cadascú. Lliurement la decoraren i amb les de tots els xiquets i xiquetes i mestres de l’escola confeccionàrem l’arbre.

 • Les claus dels nostres noms

Partint d’aquesta obra, cadascú va crear la seua pròpia clau. L’alumnat va ser capaç de treballar amb les lletres per construir el seu nom i cognoms. Després férem una composició per tal de mostrar-ho a tota la Comunitat Educativa.

L’obra de teatre “Consonant” ens va impactar. L’alumnat va interactuar al llarg de l’espectacle anomenant les lletres que apareixien, identificant-les amb allò treballat a l’escola. Recordem de manera especial alguns dels comentaris dels xiquets i xiquetes:

– “Mira…estan jugant amb les lletres com Joan Brossa”

– “ La mitja lluneta, la meua… és una lluna” (Carles)

Després, en acabar de dinar, els xiquets i les xiquetes de manera espontània trobaren lletres a la natura i es contagiaven uns als altres fins que quasi tots es dedicaren a la recerca de l’Alfabet.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Amb motiu de la celebració de la XVII Setmana Cultural “Un bosc de paraules” l’alumnat de l’aula de 4 anys va confeccionar un conte col·lectiu de manera espontània i l’anomenaren “Tararí Tararó fem màgia amb la lletra O”.

A més proposàrem la possibilitat de dur a terme un espectacle basat en l’expressió corporal i els poemes visuals i els poemes objectes treballats anteriorment. L’alumnat acceptà la nostra proposta i el producte final d’aquesta tasca fou la representació per a tota la Comunitat Educativa a la sala d’actes del centre, dintre de les activitats de la Setmana Cultural. Ens basàrem en el treball d’Addaura Dansa anomenat Embrossa’t.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Volem destacar que a mesura que anàvem endinsant-nos en la màgia dels poemes visuals i poemes objectes de Joan Brossa, nosaltres també anàvem aprenent, emocionant-nos, descobrint… juntament amb el nostre alumnat i les nostres famílies. El compartir entre tots i totes aquests moments fa que l’aprenentatge siga més sòlid i durador. A més a més, és una altra manera de fer escola, on s’implica a tota la comunitat educativa, no sols al professorat i a l’alumnat del centre, sinó a les famílies i persones que participen.

Treball col·lectiu realitzat per l’Equip d’Infantil  del CEIP Víctor Oroval de Carcaixent:

M.Carmen Congost Camacho, Loles de la Asunción Rovira,

Marisa García Sebastià, Tona Huguet Capó

//

4 pensaments sobre “La màgia de Joan Brossa

 1. Paula Montero Baño diu:

  La poesia és un tema que no sol agradar gaire a la gent d’avui en dia, i menys als petits, ja que personalment crec que és un dels gèneres textuals més complicats per interpretar i treballar. És per això que valoro molt positivament donar a la poesia el valor que es mereix des dels inicis de l’escolarització.

  M’ha semblat molt interessant el projecte de l’Escola Víctor Oroval de Carcaixent (València). Aquest va començar en forma de teoria per dur a terme el primer contacte amb el poeta. Un cop els nens estaven ubicats i situats en el context i la vida de Joan Brossa, l’escola sencera es va llençar a la pràctica amb un munt d’activitats per les diferents franges d’edats. Està molt bé que hagin treballat tots els àmbits: art, teatre, lectura, escriptura amb la finalitat d’aprendre a mirar el món d’una altra diferent i de transformar la realitat, tal com feia el poeta. Segons el meu criteri, l’escola ha mostrat ser una gran comunitat pel fet d’haver dut a terme un projecte com aquests, relacionat amb un mateix tema, per a totes les edats, ha estat una molt bona feina i s’han vist els resultats.

  Enhorabona a l’escola per tota la feina feta i la implicació en aquest gran projecte, personalment ha estat un premi ben merescut.

 2. Alba Maspoch Pagès diu:

  M’ha sorprès molt tot el treball que han realitzat els alumnes d’Infantil de l’Escola Víctor Oroval de Carcaixent. Primer de tot, crec que és molt important transmetre la importància de la poesia i la cultura catalana des de petits. A l’hora d’escollir un poeta, considero que vau escollir un dels millors per potenciar la imaginació i creativitat que caracteritza als nens. Vau iniciar el projecte per una investigació però a part del resultat crec que ha sigut molt enriquidor per a tota la comunitat educativa ja que les activitats requerien la col•laboració de tots els alumnes, pares i mestres, creant així un vincle més fort.

  A més a més, heu treballat el poeta amb profunditat ja que abans de dur a terme les activitats els alumnes van treballar un dossier per conèixer el poeta i les activitats incloïen tots els àmbits: teatre, música, plàstica, expressió oral i escrita. També, m’ha agradat el fet que introduïu les noves tecnologies a l’aula i creeu el vostre propi material.

  Per acabar, us vull felicitar per tota la feina feta i per l’interès que tots hi heu mostrat!

 3. Irene Espinosa de los Monteros Gasa diu:

  A partir d’aquesta proposta didàctica estic molt d’acord amb com s’ha treballat el tema. Com els mestres, els alumnes i les famílies s’han implicat per dur a terme tot aquest recull d’activitats que han servit als nens per conèixer i treballar la vida d’en Brossa.
  Penso que per a un mestre és difícil introduir la poesia en un aula de nens de 4 anys per això m’ha sorprès ja que ho han fet de tal manera que els nens ho passessin bé i es sentissin partícips de la representació i de la vida d’en Brossa.
  Penso que aquesta proposta educativa s’hauria de dur a moltes altres escoles, perquè de forma lúdica i dinàmica els infants d’aquesta escola han après poesia, escriptura, traça i posada en escena. Segon el meu criteri això els ajudarà en el seu futur.
  Per acabar, m’agradaria felicitat als mestres de l’escola Víctor Oroval de Carcaixent (Valéncia) per no oblidar que l’aprenentatge va dedicat als nens i que han fet unes activitats dedicades plenament per que ella gaudissin aprenent. i sobre tot als alumnes de P4 per el seu aprenentatge, que al cap i a la fi era la finalitat d’aquesta proposta.
  Felicitacions per un premi tan merescut.

 4. Andrea López García diu:

  Bon dia!
  Aquesta proposta m’ha semblat molt interessant i innovadora. A més a més, m’ha sobtat molt que els creadors de les obres mostrades a les imatges fossin nens d’Educació Infantil!
  En primer lloc, m’agradaria felicitar als mestres que s’han implicat en aquest projecte i han apostat per la innovació. Sempre és més senzill i més fàcil treballar els continguts de la forma tradicional, però penso que amb aquest tipus de projecte els aprenentatges són realment significatius pels alumnes. A més a més, és molt important donar importància a la poesia i a la literatura, ja que és un dels mons que dóna pas a la creativitat dels nens, i no ens imaginem com ens poden respondre amb la seva forma de pensar.
  En segon lloc, penso que ha estat una gran idea treballar tots els àmbits relacionats amb l’autor per donar una visió àmplia als nens; i que és ben important implicar a tota la comunitat perquè així els nens també se senten més motivats i s’esforcen més.
  Moltes felicitats per la iniciativa i per l’esforç tant dels mestres com dels alumnes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s